Welcome to 2019
[ikiwiki.git] / doc / bugs / pages_missing_top-level_directory.mdwn
1 Hi,
2
3 I've rebuilt two sites now, and anything that requires a working directory structure isn't working properly. I have no idea how it's doing this. I don't see anything in my templates, and I haven't messed around with the back-end code much.
4
5 An example would show this best I think.
6
7 <pre>
8 /                   <- root of site
9 /About/             <- sub-directory
10       /Policy/      <- sub-sub-
11 </pre>
12
13 When you're on /About/, any generated links get mapped to /Policy/ and NOT /About/Policy/ - of course this results in a 404 error.
14
15 I used to be able to use relative links or absolute ones to get the links I want, and now I can't do either. The generated link results in a 404 due to the stripping of a directory.
16
17 I don't know if it's related to the fact that I have one ikiwiki install under another (/blog/ under / is also ikiwiki), but both are FUBAR.
18
19 > what do you mean by generated links: do you mean the output of
20 > [[ikiwiki/wikilink]]s? Or are you generating links some other way?
21 > When you say "on /About/, any generated links get mapped to
22 > /Policy/ and NOT /About/Policy" can you provide an example of what
23 > source generates the link? -- [[Jon]]
24
25 >> No, a \[[map]] call, such as:
26 >>
27 >> (actual code)<br />
28 >> = = = = =<br />
29 >> \[[!map pages="About/*" show="title"]]<br />
30 >> = = = = =<br />
31 >>
32 >> The end result is:<br />
33 >> (actual code)
34 >>
35 <pre>
36 &lt;div class="map">
37 &lt;ul>
38 &lt;li>&lt;a class="mapitem" href="./Policy/">Policy&lt;/a>
39 &lt;ul>
40 &lt;li>&lt;a class="mapitem" href="./Policy/Microblog/">Microblogging subscription policy&lt;/a>
41 &lt;/li>
42 &lt;/ul>
43 &lt;/li>
44 &lt;/ul>
45 &lt;/div>
46 </pre>
47
48 > I'm also confused about what is generating the links. The map directive?
49 > You? --[[Joey]]
50
51 >> see above :)
52
53 >> I suspect this is due to git scanning everything under the pwd of the .git/ directory, but not totally so.
54
55 >>> Ikiwiki never, ever, looks in directories with names starting with a
56 >>> dot. --[[Joey]] 
57
58 >> Other ikiwiki sites I have don't do this, and work OK, on the same server, but different docroots.
59
60 >>> Well, I've moved my blog to under my site's docroot - in terms of git
61 >>> and ikiwiki - and it's still cutting out a whole directory level. I
62 >>> have no idea what's going on. I need to check the code. The site is at
63 >>> http://simonraven.kisikew.org/ - if you follow the "About" link, you'll
64 >>> understand exactly what's going on, if you look at the URL in your
65 >>> status bar (or under your cursor if you're using a text browser).
66
67 >>>> Your page contains the following in its html:
68 >>>>    `<base href="../" />`
69 >>>> 
70 >>>> Given a link like "./Policy/", which is *correct*, and when on the
71 >>>> About page will normally link to the About/Policy page, this causes
72 >>>> the link to really link to ".././Policy/" which is of course broken.
73 >>>> 
74 >>>> Ikiwiki's standard page templates do not contain this base tag, so
75 >>>> I guess your customised templates are broken. --[[Joey]] [[done]]
76
77 >>>>> I totally forgot about that tag... good catch. I was thinking it was my template that was broken, since yesterday, but I couldn't see what. Thank you very much for your eyes.
78